skip to Main Content
Els Catalans Residents A L’estranger Podrien Votar Per Internet

Els catalans residents a l’estranger podrien votar per internet

  • Escrit per: Jordi Bombí Vilaseca.

El Parlament està tramitant una llei que permetria el vot electrònic per a aquells catalans que resideixin a l’estranger. Amb aquesta mesura, Catalunya pretén pal·liar els efectes de la normativa vigent des del 2011, la qual va suposar un gran descens de la participació.

La nova llei només afectarà les eleccions autonòmiques, tot i que la Generalitat té intenció que entri en vigor abans de l’estiu i pugui així aplicar-se també a l’referèndum sobre la independència que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont ha promès realitzar el proper setembre.

En les últimes eleccions catalanes celebrades el passat any, tan sols van poder votar 14.781 persones residents a l’estranger, d’un cens que supera les 196.000. Aquesta xifra tan sols suposa un 7,5% de l’cens total. En les eleccions de 2008, abans de la reforma que pretenen esquivar amb la nova llei, va poder votar el 28% del cens.

El passat 30 de novembre, el Parlament va aprovar el projecte de llei que ara es tramitarà en comissió. El PP i Ciutadans van presentar dues esmenes a la totalitat, que van ser rebutjades per la resta de partits. L’argument de les dues formacions polítiques és que aquesta llei suposaria una invasió de competències que corresponen de manera exclusiva a el Govern central i el temor que el projecte s’hagi fet pensant en el referèndum per la independència.

Catalunya és, actualment, l’única comunitat autonòmica que encara no disposa d’una llei electoral pròpia, i que es regeix pel que disposa la Llei Orgànica de Règim Electoral General. El projecte que està tramitant al Parlament, preveu que, després de convocar les eleccions autonòmiques, els residents a l’estranger puguin optar per votar per Internet, per al que hauran de registrar-se en un portal creat específicament per a això.

Després validar la identitat de l’votant, aquest rebrà unes contrasenyes per garantir la privacitat del seu vot, que podrà exercir mitjançant un ordinador, mòbil o un altre dispositiu amb accés a internet durant el període que habiliti la llei perquè votin els residents a l’estranger. Aquests vots quedaran custodiats en una urna electrònica fins al dia d’l’escrutini general.

Back To Top
contacta amb bombi advocats