skip to Main Content
Assetjament Sexual A La Feina: El Que Hem De Fer

Assetjament sexual a la feina: el que hem de fer

  • Escrit per: Jordi Bombí Vilaseca.

Sens dubte, una de les situacions més desagradables en una feina és patir assetjament sexual. Aquest fet es defineix legalment com una conducta sexual no desitjada per part de la víctima i que no és recíproca. Podeu incloure agressions verbals, comentaris derogatoris, explotació sexual o bé assetjament físic, mirades, tocaments, sol·licitud de favors sexuals o exposició d’imatges que siguin derogatòries.

La víctima ha de denunciar la conducta ofensiva que està patint

Un cop coneixem en què consisteix l’assetjament sexual, cal destacar que és il·legal i és una manera de discriminar sexualment, violant així el Títol VII de la Llei de Drets Civils de l’any 1964 a l’escenari laboral.

L’assetjament sexual roman com un problema a la feina encara avui dia. La Comissió d’Oportunitats Iguals d’Ocupació compta amb milers de càrrecs cada any que tenen a veure amb l’assetjament sexual. Tots els empleats tenen drets legals al seu lloc de treball i un ocupador és el responsable directe de protegir aquests drets, conservant el lloc de treball lliure d’assetjament sexual i mantenint un entorn lliure d’hostilitat.

Tot i això, si som víctimes d’aquest tipus de pràctiques a la feina, hi ha certs passos que podem prendre per tancar l’assumpte. El primer és ser proactius, és a dir, no ens hem d’enfonsar o enfadar, sinó que cal actuar i buscar el consell per resoldre el problema i aturar la situació patida.

En segon lloc, cal fer saber la persona que està assetjant que la seva conducta ens desagrada i ens ofèn. Tot i que pugui semblar molt obvi per a les persones, hi ha persones que no s’adonen que la seva conducta és ofensiva. El millor és ser directes i que sàpiguen que el que estan fent és il·legal. Tot i això, no tots tenen la valentia de fer-ho, per això que si es dóna aquest cas, el millor és contactar amb algú superior a l’empresa perquè s’encarregui de resoldre el problema.

D’altra banda, cal conservar un registre per escrit de cadascun dels incidents ocorreguts. En les situacions en què sentim que som víctimes d’assetjament, haurem d’anotar la data, l’hora i els detalls de la conducta, encara que en un primer moment ens costi o ens faci mal fer-ho en recordar-ho. És important ser molt específic en els comentaris i actituds, així com anotar si algú va estar en aquell moment present a més de l’assetjador i la persona.

No cal conservar l’assetjament embotellat, cal cercar ajuda. És a dir, és crucial que se’n parli demanant ajuda i assessorament legal. Prendre les decisions encertades atorgarà poder a la víctima i impedirà que la persona se senti sola fins que la situació es resolgui.

Finalment, ens haurem de protegir a nosaltres mateixos. És a dir, si la situació va més enllà de comentaris o bromes de mal gust, haurem d’actuar amb més immediatesa. Alertarem així el nostre cap o recursos humans i les autoritats per no quedar-nos sols i vulnerables davant de la persona assetjadora.

Back To Top
contacta amb bombi advocats