skip to Main Content
Hipoteques Multidivisa, Per Què Són Abusives?

Hipoteques multidivisa, Per què són abusives?

  • Escrit per: Jordi Bombí Vilaseca.

Des que les clàusules sòl es declaressin il·legals amb caràcter retroactiu, no han parat de sortir a la llum noves clàusules i processos hipotecaris considerats com abusius. L’última a arribar als tribunals ha estat l’anomenada hipoteca multidivisa. Segons l’Associació d’Usuaris Financers (Asufin), el 80% dels judicis que estan relacionats amb aquest tipus de préstecs hipotecaris, – que permeten pagar amb altres monedes diferents a l’euro, – els està guanyant el demandant.

La banca oferia aquestes hipoteques sota el pretext que els interessos que oferien eren molt més econòmics, en una època en què l’euríbor era d’al voltant de el 5%. Res més lluny de la realitat, aquestes hipoteques van resultar ser molt perjudicials per a aquells que les van contractar.

I és que els deutors contractaven la hipoteca amb el valor en euros, però les quotes i les amortitzacions es calculaven en una altra divisa. Molts dels afectats van triar els francs suïssos o els iens del Japó, unes monedes que van començar a guanyar valor durant la crisi respecte a l’euro, el que va provocar importants pèrdues entre els deutors que havien contractat aquesta hipoteca.

Això va provocar que els jutjats rebessin nombroses demandes contra aquest tipus d’hipoteca, fins que una sentència de Tribunal Suprem de juny de 2015 les va considerar un “instrument financer ‘. L’Alt Tribunal va acabar concloent que era necessari informar a un client dels riscos que pot comportar contractar aquest tipus d’hipoteques.

Des d’aquesta sentència, els tribunals solen donar la raó als consumidors, encara que no sempre. Cada cas és diferent i això vol dir que els advocats defensors dels demandants han d’analitzar la situació i avaluar si realment van contractar la hipoteca sense saber els riscos que comportava.

Així i tot, en la gran majoria dels casos és el consumidor qui guanya la batalla, de manera que els bancs han optat per intentar fer pactes amb els consumidors per evitar arribar als tribunals, cosa que els suposa una despesa substancialment més alt, ja que, en cas de perdre, haurien de pagar també les costes judicials.

Back To Top
contacta amb bombi advocats