skip to Main Content
És Possible Defensar Un Culpable?

És possible defensar un culpable?

  • Escrit per: Jordi Bombí Vilaseca.

A la vida de tot advocat sempre es presenta aquest dubte , ja que mentre que el seu contracte pot especificar la protecció i assessoria legal del seu client, el seu punt de vista moral pot indicar-li que això no és el correcte.

No obstant això, aquest dubte no dura massa doncs a nivell internacional hi ha un dret fonamental tant per innocents com per culpables: la defensa i assessoria en el seu cas sense declarar-se culpable i sense fer declaracions en contra negant la seva innocència.

Partint d’aquest fet, pot explicar-se o entendre millor a l’analitzar la constitució de qualsevol país (article 24 en la Constitució Espanyola): és lògic entendre per què molts legalistes professionals s’encarreguen de defensar fins i tot als culpables perquè pugui enfrontar un procediment penal just.

Justícia per als culpables?

Sona confús, però sí que és possible que la necessitin i que s’apliqui sense prejudici basant-se en la funció de defensa del seu advocat i la decisió d’un jurat. Elimina de forma automàtica la metodologia antiga en la qual l’opinió d’un determinava el judici de forma automàtica i condemnava a l’individu sense donar oportunitat a plantejar el cas.

Això és important per una raó: en un tribunal, així com en un conflicte de qualsevol índole, hi ha 2 o més històries i explicacions. A el donar l’oportunitat a tots els involucrats d’expressar el seu punt i aportar proves es pot determinar la veritat, i per això cal que es deixi de banda d’acusar de culpabilitat a qui encara no rep aquest veredicte.

Sí, els advocats han d’oblidar això. Doncs a l’qualificar com a bo o dolent a qualsevol dels involucrats, es perd l’enfocament de la justícia i només es porta a terme una trama en la qual tots ja han decidit el resultat des de l’inici.

I si les proves el condemnen fàcilment?

De la mateixa manera, l’advocat ha de romandre neutral tenint en compte que el seu client és innocent fins provar el contrari, dedicant els seus esforços a trobar la veritat i defensar el seu client sense importar que tan impossible sembli guanyar el cas.

Hi ha moltes estratègies que es poden aplicar per aconseguir vèncer aquest repte i fins i tot aconseguir una fallada a favor de el client, tot i les adversitats. Pots consultar-les amb qualsevol dels nostres advocats.

Back To Top
contacta amb bombi advocats